שתלים דנטליים

שתלים דנטליים הם שורשי שיניים מלאכותיים שרופא פריודונט מחדיר ללסת של המטופל כדי להחליף שיניים אבודות. הכנת שתלים דנטליים כוללת קיבוע כירורגי של עמוד מתכת לעצם שמתחת לחניכיים. ל

שתל מוצמדת שן חלופית, הנקראת כתר, ומספקת מראה של שן טבעית. במקרים בהם חסרות למטופל שיניים מרובות, או כל השיניים, ניתן להשתמש בהשתלת שיניים בשילוב עם גשרים או שיניים תותבות כדי לספק למטופל סט שיניים מלא.

השתלות שיניים נראות ומרגישות כמו שיניים טבעיות, והן בטוחות יותר מתותבות נשלפות או שימוש בגשרים. במדריך שלפניכם נסקור את כל המושגים החשובים שכדאי להכיר במידה ואתם או יקיריכם זקוקים לשתלים בשיניים.

השתלות שיניים

השתלות שיניים הינן הליכים כירורגיים בתחום שיקום הפה, אשר במסגרתם מוחדר שתל שן, שהוא התקן דמוי בורג, בעצם הלסת של המטופל במטרה להחליף שורש של שן חסרה.

השתלים הדנטליים שמותקנים במסגרת ניתוחי השתלת שיניים, למעשה משמשים בתור עוגן לשן מלאכותית, המכונה כתר. הכתר מיוצר עבור כל מטופל בהתאמה אישית כדי להתאים למבנה הלסת שלו ולצבע שיניו.

כתרים שמותקנים במסגרת השתלות שיניים נראים, מרגישים ומתפקדים כמו שיניים טבעיות לכל דבר ועניין. השתלות שיניים הן בעלות אחוזי הצלחה גבוהים ויכולות לספק יתרונות לטווח הארוך.

מן הראוי לציין בהקשר זה כי יש אנשים הזקוקים להליכים נוספים כדי להכין את הפה להשתלות שיניים. על אלו נפרט בהמשך. 

שתלים דנטליים
שתלים דנטליים

בשביל להיות יפה צריך לסבול? כאבים הכרוכים בהשתלות שיניים

אנשים רבים הזקוקים להשתלת שיניים חוששים מהכאב הקשור אל ההליך, ותוהים כמה זמן נמשך הכאב לאחר ניתוח השתלת שיניים.

אף שסביר להניח שיהיה כאב מסוים לאחר השתלת שיניים, התשובה לשאלה כמה זמן הוא צפוי להימשך וכמה הוא עדין או אינטנסיבי משתנה מאדם לאדם כתלות במצב הרפואי שלו ובמורכבות הליך ההשתלה שעבר.

אף שבמהלך הליך השתלת השיניים עצמו, לא אמור להיות כאב מכיוון שהטיפול מבוצע תחת הרדמה, לאחר השתלות שיניים ניתן לצפות לכאב מסוים. כמות הכאב לאחר השתלת שיניים תלויה ברמת המורכבות של ההליך וכמות השתלים שהוכנסו.

ככל שההליך ארוך יותר ושתלים רבים יותר הותקנו בפיו של המטופל, כך יתכן שהוא יחווה יותר כאב לאחר מכן. עם זאת, ניתן להתנחם בעובדה שהכאב לא אמור להימשך במשך למעלה מ-10 ימים.

אם הוא נמשך זמן רב יותר, יש לפנות לרופא השיניים. במקביל, ישנן דרכים רבות להתמודד עם הכאב, כולל תרופות ללא מרשם, קרח ומנוחה.

מעורבות המחשב בהשתלות שיניים

הטכנולוגיה המודרנית מאפשרת לרופאי שיניים לעשות שימוש בכלים ממוחשבים לטובת שיפור וייעול של הליכי השתלות שיניים: החל מסריקת מבנה הלסת של המועמד להשתלה, דרך תכנון השתלים וכלה בשלב הייצור של השתל הדנטלי.

המערכת הדיגיטלית להשתלות שיניים מאפשרת ניתוח מפורט של כל היבט של ההליך המתוכנן. טכנולוגיית השתל הדיגיטלי משתמשת בדגמי מחשב תלת ממדיים של עצם הלסת שלך כדי לאפשר מיקום מדויק של השתלים לשיניים. 

השתלת שיניים דיגיטלית מפשטת את ההליך ויכולה לקצר דרמטית את זמני הטיפולים אצל רופא השיניים. צמצום כמות הזמן הדרושה לניתוח, בעקבות מעורבות המחשב בהשתלת השיניים, מפחיתה את הסיכון לזיהומים, מה שמוביל להחלמה מהירה יותר לאחר הניתוח.

באופן זה, השתלות שיניים ממוחשבות מאפשרות לאנשים שאיבדו את שיניהם לעבור השתלה של שיניים מלאכותיות עמידות, איכותיות מאוד ובמראה טבעי. 

עלויות שתלים בשיניים

עלות שתלים לשיניים נעה בין 800 ₪ ל – 4700 ₪ לשתל, כתלות בסוג השתל שנבחר על ידי רופא השיניים והמטופל. שתלים לשיניים מגיעים במגוון תצורות וחומרים.

ישנו הבדל באיכות של שתלי שיניים מסוגים שונים והעלות שלהם נגזרת גם מארץ הייצור שלהם – שתלים תוצרת הארץ, לעומת שתל שיניים אמריקאי או שתלים לשיניים שיוצרו בארה"ב. גם העלות של ניתוחי השתלות שיניים משתנה בהתאם למספר גורמים וביניהם: מספר וסוגי השתלים הנדרשים, מיקום השתלים בתוך הלסת, הצורך בהליכים נוספים להכנת הפה לניתוח (במידה וישנו) ועוד.

רופא שיניים או איש מקצוע אחר בתחום בריאות הפה יכולים להעריך את העלות של ניתוח השתלת שיניים במהלך בדיקה ראשונית. חלק מפוליסות ביטוח השיניים מכסות חלק גדול יותר מהעלות.

אפשרויות החלפת שיניים אחרות, כמו גשרים, עשויות להיות פחות יקרות. עם זאת, קשה יותר לשמור על ניקיון גשרים ולעיתים קרובות הם זקוקים להחלפה ותיקון, מה שמגדיל את העלות הכוללת בטווח הרחוק. 

מהי השתלת עצם

שתלי עצם הם פתרון הכרחי לשימוש כאשר בפיו של הפציינט המועמד לביצוע השתלת שיניים, אין כמות מספקת של עצמות טבעיות בריאות שיוכלו לספק תמיכה לשתלים. השתלת עצם בפה הינה הליך כירורגי נפוץ אשר מבוצע לעתים קרובות מאוד בתור טיפול הכנה להשתלות שיניים.

ניתוח השתלת עצם כרוך על פי רוב בהשתלת של פיסה של עצם מחלק אחר בלסתו או בגופו של המטופל והטמעתו בעצם הלסת. ישנם מקרים שבהם משתילים עצם ממקור חיצוני סינתטי או מן החי, כדי לספק חלופה עבור העצם החסרה.

התקנת שתל עצם היא הליך מקובל מאוד בהקשר של הטמעת שתלים דנטליים והוא נחשב לבטיחותי ביותר ולא אמור לכאוב אם מבוצע בידי רופא שיניים מקצועי ומיומן. עם זאת, לאחר השתלת עצם נדרש פרק זמן להחלמה של הרקמה המקומית שעשוי לארוך כמה חודשים עד שהעצם המושתלת נטמעת לחלוטין בפה ומסוגלת לתמוך בשתלים דנטליים.

מטופלים שאיבדו חלק משיניהם עשויים לדוגמא להזדקק להליך של השתלת עצם בפה כדי שתהיה אפשרות להשתיל להם שיניים. הדבר רלוונטי גם במקרים שהשתלת השיניים מבוצעת באופן מיידי לאחר אובדן השן.

שתלים דנטליים עבור ילדים

כאשר ילדים מאבדים את שיניהם בעקבות פציעה או מחלות שיניים כדוגמת עששת, ישנן אלטרנטיבות רבות שמאפשרות להשיב להם את חיוכם בתוך זמן קצר.

אף ששתלים דנטליים הם אפשרות בטוחה לחלוטין להחלפת שיניים חסרות אצל מבוגרים, זו אינה אפשרות מומלצת עבור ילדים מתחת לגיל מסוים. אם שתל דנטלי מותקן בפיו של מטופל צעיר שלסתו עדיין לא סיימה לגדול, השתל עלול להכשיל את צמיחת הלסת ולמנוע משיניים אחרות לצמוח באופן טבעי. 

ככלל אצבע, הגילאים המינימליים עבור השתלות שיניים לילדים הם גיל 15 לבנות, וגיל 17 לבנים.

בגילאים אלה ככל הנראה הלסת כבר סיימה לגדול או לפחות הגיעה לנקודה בה השתלות שיניים לא ישפיעו לרעה על צמיחה עתידית של הלסת או השיניים.

השתלות שיניים בשביל מחוסרי שיניים

כאשר חסרות לאדם כל השיניים בפיו או רובן, וברצונו להחליפן בצורה הטובה ביותר, הטיפול הנדרש הוא ניתוח השתלת שיניים בכל הפה או בשמו הנוסף: השתלת שיניים מלאה. במסגרת הליך זה השתלים הדנטליים מעוגנים על גבי עצמות הלסת ומשמשים בתור תחליף לשורשי השיניים, ועליהם מחוברים גשרים קבועים או תותבות קבועות.

שתלים דנטליים מלאים נקראים לעיתים שתלים בשיטת All on 4 או All on 6. שתלי אול און פור / אול און סיקס, אלו הם קבוצות של שתלים שלמעשה תומכים בתותבת המחליפה את כל השיניים החסרות של המטופל בקשת אחת (עליונה או תחתונה).

תהליך זה ממזער את המספר הכולל של השתלות שיניים הנחוצות לביצוע, כך שבמקום להתקין כמות גדולה של שתלים בודדים, מותקנים ארבעה או שישה שתלים על הלסת, אשר עובדים כיחידה אחת כדי לתמוך בסט השיניים התותבות החדש של המטופל הסובל ממחסור בשיניים רבות.

שתלים בשיטת all on 4

השתלות שיניים בשיטת "אול און פור" (All on 4), הן פתרון להחלפת סט מלא של שיניים בלסת העליונה או התחתונה, או בשתיהן, שמאפשר למטופלים שאיבדו שיניים מרובות או את כל השיניים בפיהם, להשיב לעצמם את האסתטיקה והתפקוד הדנטלי.

השתלת שיניים בשיטת All on 4 חוסכת מן המטופל את הצורך בהתקנה של שתל נפרד להחלפת כל שן חסרה. כל מה שנחוץ הם 4 שתלים שהונחו במיקום אסטרטגי מדויק בחלקו העליון של הפה, וארבעה בחלק התחתון, על מנת להחזיר למטופל את היכולת לחייך, לאכול ולדבר כהלכה.

מכיוון שהשתלים עשויים מטיטניום, יש להם יכולת מיוחדת להתמזג עם עצם הלסת ולהפוך לחלק טבעי ממנה. כך שבסופו של דבר, השתל הדנטלי הופך לבסיס חזק ועמיד לשיניים החדשות של המושתל.

לאיחוי השתל עם עצמות הלסת יש יתרון נוסף והוא: היכולת למנוע אובדן מסת עצם עתידי בלסת. פתרון זה מסייע לשמור על מבנה פנים צעיר וחיוני יותר לצד בריאות פה משופרת.

מה צריך לדעת על השתלת בזאלית

השתלות שיניים בזליות (Basal Implantology) הן השתלות שיניים מסוג מיוחד.

בניגוד להשתלות שיניים קונבנציונאליות, יציבותם של שתלי השיניים העתידית איננה מסתמכת על קליטת השתל בתוך רקמת העצם הקיימת בלסת של המטופל, ולכן שחיקת עצם כבר לא מהווה מכשול, כשמדובר על השתלת שיניים בזאלית.

המאפיין העיקרי הנוסף של השתלות שיניים בזאליות, הוא שכבר בתוך ארבעה ימים לאחר תחילת הטיפול ניתן להדק את התותבת להתקן הדנטלי, כך שניתן להפוך חיוך חסר שיניים לחיוך מושלם בארבעה ימים בלבד.

שתלים בזליים הם למעשה פתרון שנותן מענה לכל המטופלים שזקוקים להשתלת שיניים, כולל אלו המעשנים, הסובלים מסוכרת או שיש להם מסת עצם מינימלית בלסת העליונה או התחתונה. טיפול זה מתועד עם שיעור ההצלחה של 98% לעומת 95% אחוזי ההצלחה שמיוחסים להשתלות שיניים קלאסיות. 

שתלים דנטליים קצרים

שתלים קצרים לשיניים הם פתרון חדשני להשתלת שיניים, שנועד לתת מענה לאנשים שסובלים ממסת עצם מוגבלת בלסתות שלהם.

אם עד לא מזמן מטופלים בעלי מסת עצם נמוכה באזור הלסת לא היו מועמדים להשתלות שיניים בשל מצבם, או שנדרשו להליכי הכנה מורכבים, יקרים וממושכים לבניית עצם, הרי ששיטת השתלים הקצרים טומנת בחובה בשורה אמיתית עבורם. 

אם בעבר אורכו של השתל הדנטלי הכי קצר היה 10 מילימטרים, מה שהצריך עצם לסת בנפח של 10 מילימטרים לפחות לשם התקנת השתל, הרי שכיום זמינים גם שתלים דנטליים קצרים באורך של עד 5 מילימטרים. משמעות הדבר הינה שלא הכרחי לעבור דרך הליך של בניית עצם ו / או הרמת סינוסים כתנאי לביצוע השתלת שיניים במטופל עם נפח עצם נמוך מ – 10 מילימטרים בלסת.

הליך התקנת שתלי השיניים הקצרים אינו שונה באופן מהותי מהליך התקנת שתל דנטלי סטנדרטי. היות והשתלים הקצרים מייתרים את ההליכים הנלווים להשתלת שיניים במטופלים עם מסת עצם נמוכה, הם הופכים את השתלת השיניים להליך מהיר, יעיל ונגיש מבחינת מחיר. 

הליך הרמת הסינוסים

הרמת סינוסים הינה הליך כירורגי משקם שהוא יחסית נפוץ בתחום רפואת השיניים, ויכול לאפשר למטופל לעבור השתלות שיניים בהצלחה גם במידה והוא סובל מאיבוד מסת עצם.

במסגרת הליך הרמת הסינוסים מושתלת עצם ללסת העליונה במיקום של השיניים הטוחנות והשיניים הקדם טוחנות של המטופל, במטרה ליצור תשתית יציבה להליך השתלת השיניים.

הליך זה נחוץ במצב בו עצם הלסת העליונה של המושתל אינה עבה או חזקה מספיק כדי לתמוך בהתקנת שתלים דנטליים.

כחלק מן הליך הרמת הסינוסים, מבוצעת הגבהה של ממברנת הסינוס המקסילרי כלפי מעלה, על מנת לפנות מקום לעצם הנוספת שתושתל בלסת העליונה של המטופל ותעבה אותה. רופא שיניים שעבר הכשרה מיוחדת, רופא חניכיים או מנתח פה ולסת הוא הגורם המקצועי אשר מבצע ניתוח של הרמת סינוס.

איך לשמור על השיניים כדי להימנע מהשתלות

השיניים שלך חשובות יותר לבריאותך הכללית ממה שאתה חושב. אובדן שיניים לא רק גורם לך להיראות לא בריא, אלא גם עשוי להיות סימן לבעיה בריאותית חמורה.

זיהוי בעיות רפואיות בתחום בריאות השיניים ובעיות גופניות כלליות בשלב מוקדם, מקנה לך סיכוי גדול יותר להחלים במהירות ולמנוע סיבוכים עתידיים כמו צורך לבצע השתלת שיניים כדי לפצות על אובדן שיניים.

מניעה של אובדן שיניים שמוביל לצורך בהשתלות שיניים, מצריכה מחויבות ארוכת טווח וביצוע בחירות חכמות שתורמות לבריאות השיניים. חשוב לציין כי אובדן שיניים יכול להיות גם סימפטום וגם גורם לסיבוכים בריאותיים נוספים.

לכן פנייה לרופא שיניים באופן קבוע, הרגלי תזונה בריאים, לצד שמירה על הגיינת הפה בעזרת צחצוח שיניים פעמיים ביום לפחות, ושימוש קבוע בחוט דנטלי מדי יום, הם הרגלים חשובים אם ברצונך להימנע מן הצורך לעבור השתלות שיניים.