בין אם אתה שוקל להשיג שיניים תותבות, או שכבר יש לך כאלו, סביר להניח שיש לך שאלות לגביהן. במאמר זה נרכז עבורך את כל מה שחשוב לדעת בנושא של שיניים תותבות, איזה סוג טיפול הן דורשות, וכיצד תותבות יכולות לשפר את בריאות הפה. אנו מקווים לעזור לכם למצוא את התשובות לכל השאלות שנוגעות לשיניים התותבות שלכם ולברר, במידת הצורך, האם תותבות עשויות להתאים לכם.
שיניים תותבות הן שיניים וחניכיים מלאכותיות שמכניסים לפה ונוצרות על ידי רופאי שיניים כדי להחליף שיניים טבעיות שאבדו או הוסרו.
שיניים תותבות יכולות להיות מלאות או חלקיות, כלומר הן יכולות להחליף את כל השיניים בקו החניכיים העליון או התחתון, או רק כמה שחסרות. לא משנה איזה סוג של תותבות תצטרך, הן ייוצרו בהתאמה אישית למבנה פיך, ויותאמו גם חזותית לשיניים הקיימות שלך.
בעבר, השיניים המלאכותיות שהיו מרכיבות תותבות היו עשויות לרוב מפורצלן או מפלסטיק, אך תותבות מודרניות יותר עשויות בדרך כלל משרף מוקשה.
החומרים המשמשים לייצור שיניים תותבות ידועים כשבריריים יותר משיניים טבעיות ויכולים בקלות להשבב או להיסדק אם הם נופלים או נפגעים בדרך אחרת. חומר זה גם נשחק מהר הרבה יותר משיניים טבעיות ולכן יש להחליפו במערכת חדשה של שיניים תותבות כל חמש שנים בערך.
המבנה התומך של שיניים תותבות המחזיק את השיניים המלאכותיות במקום ודומה לקו החניכיים הטבעי, עשוי לרוב מחומר שרף דומה לזה המשמש לשיניים התותבות, או מחומר פולימרי גמיש יותר שמתאים היטב לקו החניכיים הטבעי.
שיניים תותבות לא רק משפרות את המראה של חיוך שיש לו שיניים חסרות מרובות, אלא הן גם שומרות על מבנה הפה כולו על ידי תמיכה במבנים סביב הלחיים והשפתיים. שיניים תותבות מאפשרות גם לאכול מזונות הדורשים לעיסה, ומאפשרות לשמור על אותה תזונה ולהבטיח שמזינים את הגוף כראוי.
לבסוף, שיניים תותבות הן פיתרון בר קיימא להחלפת שיניים הגורמות לכאב רציני ובעיות בבריאות הפה, כמו במקרים של שורשים מרקיבים או נזק רציני אחר לשיניים או לחניכיים. הכנת שיניים תותבות פירושה שהשיניים הבעייתיות מוחלפות ובמקומן המטופל מקבל אלטרנטיבה בריאה, חזקה ואסתטית יותר.
לרוב משתמשים בתותבות חלקיות במקום בשיטות אחרות להחלפת שיניים כאשר השיניים הטבעיות שמסביב אינן חזקות מספיק כדי לתמוך במבנים כמו גשרי שיניים, או כאשר חסרות בפה יותר משן או שתיים.
התותבות החלקיות מותאמות לחלק של קו החניכיים עליו הן יושבות, ומהודקות לשיניים טבעיות סמוכות כדי לא ליפול מהמקום. עם זאת, הן אינן מהודקות לצמיתות וניתן להוציא אותן בקלות בכל עת לניקוי או בזמן השינה.
תותבות מלאות, הידועות גם בשם תותבות שלמות, הן תותבות המחליפות את כל השיניים הטבעיות שלך.
אתה יכול להתאים אותן לקו החניכיים העליון או התחתון, והן מוחזקות בפה על ידי ואקום ו / או בעזרת דבק. בדיוק כמו תותבות חלקיות, הן נשלפות בקלות.
ישנם סוגים אחרים של תותבות מלאות וחלקיות, השונות משיניים תותבות קבועות מסורתיות, כולל סוג המכונה תותבות זמניות או מיידיות. תותבות אלה נוצרות לפני שהשיניים שהוחלפו בתותבות הוסרו ומשתמשים בהן מייד לאחר עקירת שיניים ובמהלך תהליך הריפוי, אשר יכול להימשך עד חצי שנה.
ניתן לבצע ביתר קלות התאמות בתותבות אלו מאשר בתותבות קבועות, בכדי להתאים אותן לשינויים בפה בזמן שהנפיחות בחניכיים והלסת שוככת במהלך ההחלמה. מהתותבות המיידיות תיפטרו לאחר השלמת תהליך הריפוי, כאשר הפה יהיה מוכן לתותבות קבועות.
תותבות נשלפות הן אלטרנטיבה בה ניתן להשתמש אם תותבות מסורתיות מתגלות כמאוד לא נוחות למטופל או אם נותרו לו כמה שיניים טבעיות.
תותבות נשלפות מותקנות על שורשי שיניים טבעיות ונחות על אלה או על שתלים דנטליים, אם אין שיניים טבעיות שיוכלו להתאים להן. יש אנשים שסבורים כי תותבות מסוג זה הן נוחות יותר והן גם נשלפות בקלות.
תותבות על שתלים הן תותבות העוגנות על גבי שתלים דנטאליים, או בשמם המקצועי: מצמדים.שתל דנטלי או מצמד, הוא גוף קבוע המעוגן לעצם הלסת וניתן להשתמש בו להחלפת שיניים.
תותבות על שתלים מורכבות מהשתל עצמו, עמוד מתכת (בדרך כלל טיטניום) וכתר בהתאמה אישית שנראה ממש כמו שן טבעית.
הליך ההתקנה של תותבות על שתלים הוא בגדול כמו עם תותבות מסורתיות.
מקובל יותר למקם תותבות שנתמכות בשתל על הלסת התחתונה מכיוון שלגוף העליון של השן יש פחות בעיות התאמה בלסת התחתונה, אך להרבה אנשים יש תותבות על שתלים גם בלסת העליונה.
ללא תלות בסוג השיניים התותבות, כל סוגי התותבות זקוקים לניקוי מדי יום, ממש כמו שיניים רגילות. למרות ששיניים תותבות מורכבות משיניים מלאכותיות – חיידקים, רובד וטרטר עדיין יכולים להצטבר עליהן ויכולים לפגוע בשיניים והחניכיים הטבעיים של בעל התותבות.
כדי לנקות את התותבות שלך, יש להוציא אותן מהפה שלך ולהזרים מעליהן מים נקיים כדי להסיר חלקיקי מזון שעלולים להיתקע בין השיניים, לאורך קו החניכיים, או מתחת למבנה.
לאחר מכן יש להבריש את התותבות עם מברשת שיניים רכה או מברשת שיניים רכה מאוד בעזרת סבון או חומר יעודי לניקוי שיניים תותבות.
יש להקפיד שלא להשתמש בחומרי ניקוי אחרים, משחת שיניים רגילה או מברשות שיניים חשמליות, מכיוון שאלו שוחקים מדי ויכולים לפגוע ולשחוק את חומרי התותבות. לאחר הניקוי, הקפידו לשטוף את התותבות היטב.
בזמן שהתותבות שלך מחוץ לפה, חשוב להקפיד לנקות את החניכיים וכל השיניים הטבעיות בעזרת מברשת שיניים רכה מאוד ורטובה, עם משחת שיניים פלואורידית במידת הצורך.
אם מברשת השיניים שלך קשה מדי, ניתן לעטוף את האצבע שלך במטלית רטובה ורכה ולשפשף בעדינות את החניכיים שלך, תוך הקפדה לכסות את כל האזורים.
על מנת לשמור על שלמותן ועמידותן של שיניך התותבות, חשוב להסיר תמיד את התותבות שלך לפני השינה כדי להימנע מפגיעה בהן, התנתקות מהן וכדי לתת לחניכיים קצת זמן להירגע.
השקע את התותבות שלך במלואן במים חמים, אך לא חמים מדי, כדי למנוע מהן להתייבש ולהתעוות. יש להשתמש רק בתמיסת השריה לתותבות רק אם בתותבות שלך אין רכיבים מתכתיים, שכן התמיסה יכולה להכתים את המתכת.