כתר טרומי

כתר טרומי לשיניים הוא כיסוי בצורת שן טבעית המונח על שיני חלב של ילדים לצורך השבת השן לצורתה, למראה ולתפקודה המקורי. בתחום רפואת השיניים לילדים, לעיתים קרובות יש צורך בתיקון ושיקום של שיני חלב שנרקבו מאוד (שיני חלב עם חורים גדולים או בעיות מבניות).

שחזור זה מתבצע בעזרת כתרים טרומיים. במאמר הבא נעסוק בשאלות נפוצות שעולות לעתים קרובות בנוגע לכתרים טרומיים לילדים. כדאי לקרוא ולהכיר.

 

מהו כתר טרומי ומתי הוא נחוץ בדיוק?

כתר טרומי הוא התקן דנטלי בצורה של שן טבעית המותקן על גבי שן חלב פגועה או פגומה, לשם החזרת השן לצורתה ולתפקודה המקוריים. רופאי שיניים משתמשים בכתרים טרומיים ברפואת שיניים לילדים מסיבות שונות. כתרים טרומיים מומלצים על ידי רופאי שיניים כאשר יש צורך לתקן ולשחזר שן חלב שנרקבה ברובה או שיש בה חור מאוד גדול, שן שנשברה עקב טראומה, או שן חלב שלא התפתחה כהלכה.

 

למה להשתמש בכתר טרומי ולא בסתימה?

שיניים שנרקבו או נשברו קשות חורגות מהיקף התיקון המתאפשר על ידי סתימה, בגלל הסיכון הקיים לנפילת הסתימה, לשבירתה או לשחיקתה במצבים אלו, ולצורך בטיפולי שיניים נוספים בעתיד כתוצאה מכך. ככלל, כתרים בשיניים הם פתרונות עמידים הרבה יותר מסתימות, ובדרך כלל מחזיקים מעמד עד לנשירת שן החלב של הילד באופן טבעי.

כתר טרומי
כתר טרומי

מדוע חשוב לטפל בבעיות בשיני חלב אם הן נושרות ממילא?

בנוסף לתיקון שן שנרקבה קשות, חשוב מאוד לתקן ולשקם שיני חלב גם מהסיבות הבאות:

  • מאחר ואמייל שיני החלב דק מזה של שיניים קבועות, ריקבון יכול להתפשט במהירות בין השיניים. ניתן להשתמש בכתר טרומי לא רק להצלת השן הרקובה, אלא גם לטובת מניעה של התפשטות ריקבון וזיהום לאזורים אחרים בפה או בגוף.
  • כתרים טרומיים משחזרים את צורת השן, גודלה ותפקודה.
  • מכיוון שתפקיד עיקרי אחד של שיני החלב הוא לשמור על המרווח שנחוץ לצמיחת השיניים הקבועות, כתרים הם חלק חשוב מאוד בבריאות והתפתחות הפה של הילד.
  • כתר טרומי מסייע בהתפתחות תקינה של עצם הלסת ושרירי הלסת של הילד.
  • כתר טרומי מאפשר התפתחות שפתית תקינה והגיית מילים נכונה.
  • כתר טרומי הכרחי ללעיסת אוכל.

 

אילו סוגים של כתרים טרומיים זמינים לתיקון שיני חלב בילדים?

ישנם מספר סוגים של כתרים טרומיים, הזמינים לתיקון ושיקום של שיני חלב בילדים. ארבעת הסוגים העיקריים הם: כתרי חרסינה דחוסה, כתרי שרף מרוכב (קומפוזיט), כתרי פלדת אל חלד, וכתרי זירקוניה. לכל סוג של כתר יתרונות וחסרונות משלו, ושימוש ייעודי לחלקים מסוימים של הפה יותר מאשר באחרים.

 

איך מתקינים כתר טרומי לילדים?

בכל הליך של התקנת כתר לשיניים, יש כמה שלבים אוניברסליים. ראשית רופא השיניים מאלחש את האזור שסביב השן באמצעות חומר הרדמה מקומי. במידה והילד חרד במיוחד מן הטיפול, פעמים רבות נעשה שימוש גם בגז צחוק כדי להרגיעו.

לאחר מכן, רופא השיניים המטפל, מניח סכר גומי להגנת השיניים במקום המטופל. בשלב הבא, הרופא מסיר ריקבון מאזור השן, ומעצב מחדש את השן כך שתתאים לכתר, ולבסוף מונח הכתר. בהתאם לסוג הכתר, ההליך עשוי להשתנות מעט ממטופל למטופל.

לכתרי פלדת אל חלד, למשל, רופא השיניים יבחר את הכתר בגודל הטוב ביותר עבור השן של הילד. הכתר יעבור ליטוש וימולא בחומר מילוי. לאחר מכן כתר פלדת האל חלד יורכב במקומו מעל שן החלב החסרה או הפגועה שיש להגן עליה. לאחר שהכתר יונח על השן, רופא השיניים יסיר את שאריות חומר ההדבקה ושאריות פסולת נוספות, וישטוף את פיו של הילד.

עבור כתרי שרף מרוכב, רופא השיניים ימלא מעטפת פלסטיק בצורת שן בתרכובת שממנה הכתר הטרומי עשוי (חומר בצבע השן הטבעית), יניח את המעטפת על שן החלב הפגומה בפיו של הילד, ואז ישתמש באור מיוחד להקשחת התרכובת. לאחר מכן, תוסר הקליפה ובמקומה יישאר כתר טרומי בצבע השיניים הטבעיות של הילד.

 

האם ניתן להתקין כתר טרומי לילדים בטיפול יחיד?

בהחלט. בניגוד להליך ההתקנה של כתרים למבוגרים, שלעתים קרובות דורש מספר ביקורים אצל רופא השיניים, כאשר מדובר בכתר טרומי, ניתן למקם את רוב סוגי הכתרים לילדים כבר בטיפול יחיד.

למה עלי לצפות לאחר התקנת הכתר הטרומי של ילדי?

זה נורמלי שילדכם יחווה אי נוחות כלשהי הנגרמת על ידי גירוי במוך השן או ברקמה הרכה שסביב השן עליה הותקן הכתר הטרומי, למשך 24 השעות שלאחר ההליך. תרופות לשיכוך כאבים ללא מרשם  כגון פרצטמול או איבופרופן יעזרו להפחית את אי הנוחות שלו או שלה. חשוב ליצור קשר עם רופא השיניים של ילדכם אם הכאב נמשך יותר מ – 24 שעות.

 

על מה חשוב להקפיד לאחר התקנת כתר טרומי?

חשוב מאוד להימנע מאכילה עד שההרדמה באזור המטופל פגה לחלוטין. זה ימנע מהילד לנשוך לעצמו את השפה או הלחי בשוגג, מה שעלול לגרום לפציעה משמעותית. לפעמים הילד עלול לנשוך, ללעוס או לינוק את האזורים הרדומים בפה מבלי להבין עד כמה חזק הוא פוגע בהם. זה יכול לגרום לנזק חמור. אנא שימו לב והזהירו את ילדכם מפני פעולות אלו.

אם הילד מציין שהשן מרגישה לו מוזר או שהוא מתקשה לסגור את הלסתות או ללעוס, אנא פנו מיד לרופא השיניים, שכן יתכן שהכתר מצריך התאמה מדויקת יותר כדי לאפשר מנשך תקין. לבסוף, חובה לעודד את הילד לצחצח שיניים, לעשות שימוש בחוט דנטלי ולשטוף את הפה לפחות פעמיים ביום כדי למנוע ריקבון אפשרי בשיניים הבריאות שלו.

ילד הנוטה לפתח עששת עשוי להזדקק לבדיקות שיניים שגרתית בתדירות של עד ארבע פעמים בשנה. שמרו על בריאות הפה של ילדיכם על ידי הקפדה על צמצום צריכת המזונות והמשקאות הממותקים שלהם, ודרבנו אותם להקפיד ולשמור על היגיינת השיניים שלהם.

מה היה לנו עד עכשיו?