חניכיים

כאשר מדברים על בריאות הפה, האסוציאציה הראשונה שעולה בדעתם של רוב האנשים, היא טיפולי שיניים. אולם כדי לשמור על פה בריא וחיוך מושלם, חשוב לשים לב גם לבריאות החניכיים! גם אם זכיתם בחיוך לבן ובוהק, ואין לכם חורים בשיניים כלל, זה לא מבטיח בהכרח שאתם חסינים מפני מחלות חניכיים.

מכיוון שלרוב דלקת חניכיים מתחילה ללא כאבים, לרוב האנשים אין מושג שמשהו לא בסדר בחניכיים שלהם.

כיצד ניתן לאבחן דלקת חניכיים, אילו טיפולי חניכיים מסייעים לשמירה על בריאות החניכיים, ומה עושים אם מופיעים כתמים על החניכיים? על כל אלו נסביר במדריך המקיף שלפניכם לשמירה על חניכיים בריאות.

דלקת חניכיים

דלקת חניכיים מופיעה לרוב כאשר מצטבר פלאק – רובד חיידקי על גבי השיניים.

אף שדלקת חניכיים היא מחלת חניכיים שאינה הרסנית לכשעצמה, דלקת חניכיים שלא מטפלים בה בזמן עלולה להחמיר עד מצב של סכנה לאובדן שיניים. הסימנים האופיינים לקיומה של דלקת חניכיים הם: חניכיים נפוחות, אדמומיות בחניכיים, וכן נטיה לדמם מהחניכיים בעת צחצוח שיניים.

כשמדובר במקרה קל של דלקת חניכיים, אנשים לא תמיד מודעים לעובדה שיש להם דלקת בפה, מאחר והתסמינים הם קלים יחסית. למרות זאת, חשוב מאוד לא להתעלם מהבעיה ולדאוג לטפל בה בשלב מוקדם ככל הניתן.

להלן התסמינים השכיחים ביותר של דלקת חניכיים:

  • חניכיים בגוון אדום בהיר או סגלגל 
  • רגישות בחניכיים וכאב במגע עם הרקמה
  • דמם מהחניכיים במהלך צחצוח שיניים או בזמן השימוש בחוט דנטלי
  • ריח רע מחלל הפה (הליטוזיס)
  •  נפיחות בחניכיים
  • חניכיים מודלקות למראה
  • נסיגת חניכיים 
  • חניכיים רכות
חניכיים
חניכיים

הגורם הכי שכיח לדלקת חניכיים, הוא כפי שציינו, הצטברות של פלאק (רובד חיידקי) בין השיניים וסביבן.

רובד חיידקי זה הינו שכבת חיידקים או בקטריות המצטברת באופן טבעי על גבי השיניים. היא נוצרת על פי רוב על גבי פני השן.

למרות שהחיידקים הללו יכולים לסייע בהגנה על פינו מפני שגשוג של מיקרואורגניזמים מזיקים, נוכחות של שכבת פלאק על השיניים יכולה אף להוביל להתפתחות מחלת עששת, לצד בעיות חניכיים כגון דלקת חניכיים אקוטית או כרונית, וזיהום בחניכיים.

הרובד החיידקי גורם לתגובה חיסונית, שעלולה בסופו של עניין לגרום להרס של רקמת החניכיים. בטווח הארוך יותר, מצב כזה עשוי ליצור גם סיבוכים נלווים, לרבות אובדן שיניים. 

יתרה מכך, כאשר לא מסירים כראוי את הפלאק, הוא עלול להפוך לשכבה של אבנית בשיניים, שנוצרת סביב החניכיים. זהו חומר בגוון צהוב ולא אסתטי, שאפשר להסיר רק בעזרת כלים מקצועיים.

השילוב של רובד חיידקי עם אבנית גורם לגירוי בחניכיים, וכתוצאה מכך – לדלקת חניכיים סביב בסיסי השיניים. זוהי גם הסיבה שבמצב של דלקת חניכיים, החניכיים נוטות לדמם בקלות.

דלקת חניכיים נפתרת לעיתים קרובות על ידי שמירה על היגיינת פה טובה, למשל בעזרת צחצוח שיניים ממושך ותכוף יותר לצד שימוש תדיר בחוט דנטלי.

כמו כן, גם שטיפת פה מחטאת יכולה בהחלט לעזור. אם האבחנה של דלקת בחניכיים נעשית בשלב מוקדם מספיק, בעזרת טיפול מהיר ונכון, ניתן לבלום בהצלחה את התפשטותה והחמרתה של דלקת החניכיים.

רופא שיניים או רופא חניכיים הם אנשי המקצוע הרלוונטיים לפנות אליהם על מנת לאבחן ולטפל במחלות חניכיים ודלקות חניכיים. על טיפולי חניכיים לריפוי מחלות חניכיים ומניעתן נפרט בהמשך.

טיפולי חניכיים

כאמור, מחלות חניכיים הם לא גזירת גורל ובהחלט ניתן למנוע אותן בעזרת טיפול מתאים. להלן מספר דרכי טיפול שיסייעו לכם לשמור באופן עצמאי על בריאות החניכיים:

1. שימוש תכוף בחוט דנטלי

חוט דנטלי מומלץ להעביר במרווחים שבין השיניים לפחות פעם ביום. זה עוזר להסיר את הפלאק והמזון שמברשת השיניים לא מצליחה להגיע אליהם.

אין חשיבות למועד בו משתמשים בחוט דנטלי. ניתן לעשות זאת בלילה, בבוקר, או בין הארוחות. העיקר זה לעשות את זה באופן קבוע!

2. טיפולי שיננית קבועים

רופא השיניים שלכם יכול לאתר תסמיני מחלת חניכיים מוקדמים אם אתם מגיעים לבדיקת שיניים על בסיס קבוע. בדרך זו ניתן לטפל בתסמינים לפני שהם הופכים חמורים יותר. ניקוי מקצועי הוא הדרך היחידה להסיר אבנית.

זה יכול גם לסייע בהסרה של שכבת פלאק שלא מגיעים אליה בצחצוח רגיל או בשימוש בחוט דנטלי. אם אתם נוטים לסבול מדלקות חניכיים, ניקוי שיניים קבוע אצל שיננית – בתדירות של פעמיים בשנה לפחות, יכול לעזור לרפא אותן או למנוע אותן לחלוטין.

3. להפסיק לעשן

הצורך לשמור על בריאות החניכיים מהווה סיבה נוספת למעשנים להפסיק לעשן. עישון קשור מאוד להופעת מחלות חניכיים.

מכיוון שעישון מחליש את מערכת החיסון שלנו, זה גם מקשה על המאבק בזיהומים בחניכיים. בנוסף, עישון מקשה על החניכיים להירפא באופן טבעי לאחר שנפגעו.

4. הברשת השיניים פעמיים ביום

צחצח שיניים לאחר כל ארוחה עוזר בהסרת האוכל והפלאק שנלכד בין השיניים והחניכיים.

רצוי לקרצף גם את הלשון מכיוון שאף היא יכולה להכיל חיידקים. על מברשת השיניים להיות בעלת סיבים רכים כדי לא לפצוע את החניכיים או לפגוע בשכבת האמייל של השן.

מברשת שיניים חשמלית יכולה לעזור להפחית דלקות חניכיים ורובד חיידקי יותר מאשר צחצוח ידני.

מומלץ להחליף מברשות שיניים או ראש של מברשות שיניים חשמליות, מדי שלושה עד ארבעה חודשים, או מוקדם יותר אם הסיבים של המברשת מתחילים להשחק.

5. שימוש במשחת שיניים המכילה פלואוריד

באשר למשחת שיניים, מדפי החנויות עמוסים במותגים הטוענים שבכוחם לתרום להפחתת דלקת חניכיים, לרענן את הנשימה ולהלבין את השיניים.

איך נדע איזו מהן היא הטובה ביותר לשמירה על חניכיים בריאות? הקפידו לבחור במשחת שיניים המכילה פלואוריד. היתר תלוי בכם!

6. השתמשו בשטיפת פה טיפולית

שטיפות פה טיפוליות יכולות לסייע בהפחתת הרובד החיידקי על השיניים, מניעה או הפחתה של דלקת חניכיים, הפחתת המהירות בה מתפתחת אבנית או שילוב של יתרונות אלה.

בנוסף, שטיפת פה רפואית מסייעת בהסרת חלקיקי מזון ופסולת מחלל הפה, אם כי אינה מהווה תחליף מספק לשימוש בחוט דנטלי או צחצוח שיניים תכוף.

לא משנה אם תעשו שימוש במברשת, בחוט דנטלי או בשטיפת פה קודם. פשוט הקפידו להשתמש במוצרים הנכונים.

במידה ואתם זקוקים לטיפול חניכיים מקצועי במחלת חניכיים, אתם עשויים להתקל במושגים הבאים:

הקצעת שורשים והסרת אבן (scaling and root planing)

הליכים אשר במסגרתם רופא השיניים מנקה את השיניים לעומק ומסיר מהן פלאק ואבנית. 

טיפול תרופתי

יתכן ולאחרי הקצעות השורשים והסרת האבנית רופא השיניים ירשום גם טיפול תרופתי כמו אנטיביוטיקה להפחתת הדלקת. בין הטיפולים התרופתיים המוצעים ניתן למצוא: שטיפת פה מיקרוביאלית במרשם, פד חיטוי תרופתי, מדכא אנזימים ועוד.

טיפול כירורגי

אם כיסי הזיהום או הרובד החיידקי והאבנית עמוקים מכדי לנקותם, עלול להידרש ניתוח לתיקון של מומים שטחיים או עמוקים יותר בעצמות. מטרת ניתוחים אלו הינה לצמצם את החללים בין השיניים לעצמות הלסת – כיסים הפגיעים למחלות חניכיים, מה שיצמצם את הפוטנציאל להצטברות חיידקים, פלאק ואבנית.

השתלת עצם ורקמות

אם מחלת החניכיים גרמה לאובדן רקמת עצם או חניכיים, רופא השיניים עשוי להמליץ ​​על השתלת עצם או רקמה בנוסף לטיפול הניתוחי שציינו מעלה בכיסי החניכיים, על מנת לסייע להתחדשות העצם או הרקמה שאבדו.

הסרת כתמים מהחניכיים

כיום ישנן שיטות רבות להסרה של כתמים מהחניכיים.

כתמים על החניכיים, פיגמנטציה, חניכיים חומות או אפורות, הם תלונות שכיחות בקרב אנשים רבים הסובלים מבעיה של הצטברות חומר בשם מלנין בריכוז גבוה על רקמת החניכיים שלהם.

לאנשים מסוימים יש על החניכיים כתמים כהים בצבע שחור או חום, שאינם מעידים על בעיה רפואית אך עדיין נתפסים כפגם קוסמטי שפוגע בחיוך ומערער את הביטחון העצמי של אלו הסובלים ממצב כזה.

לפני שאתם ניגשים לטיפול של הסרת כתמים מהחניכיים, חשוב ביותר לבדוק מול רופא השיניים את מצב החניכיים שלכם ולוודא כי אינכם סובלים ממחלת חניכיים או חורים בשיניים.

בין השיטות השונות הקיימות כיום לטיפול בכתמים על החניכיים, הכי מומלצת היא הסרת כתמים מהחניכיים בלייזר. קרן הלייזר מסירה את הכתמים מרקמת החניכיים על ידי אידוי וקילוף של השכבה העליונה של החניכיים, ומניעה של הצטברות מחודשת של הפיגמנט בזמן בניית הרקמה החדשה, על ידי הסרת תאי המלנין.

מדובר בטיפול יחסית קל ונטול כאבים, ולא נדרשת התאוששות ארוכה ממנו. התוצאות מטיפולי הסרת כתמים מהחניכיים בדרך כלל מחזיקות מעמד לאורך כמה שנים, אולם כ 30% מהכתמים שהוסרו עלולים להופיע מחדש בפרק זמן של כ 5 שנים מהטיפול.