זיהומים בפה

אחד החלקים החשובים ביותר בגוף הוא הפה שלך. יש לו מגוון פונקציות ומאפשר לך ליהנות ממזון, לנשום, לשיר, לדבר ולהתחיל את תהליך העיכול. לכן כשיש לך בעיה שמשפיעה על הפה שלך, חשוב לפנות מיד לרופא שיניים. דוגמא למצב בו מעורבות של רופא השיניים נדרשת, היא כאשר מופיעים זיהומים בפה.

למרבה ההפתעה, זיהומים בפה אינם עניין נדיר – למעשה, רבים מהם נמשכים רק כמה ימים ויכולים להרפא באמצעות טיפולים פשוטים עם חומרים וכלים הזמינים כמעט בכל בית. זיהומים בפה שכיחים ביותר בקרב ילדים קטנים ובאנשים מבוגרים הרגישים יותר לזיהומים עקב מערכת חיסונית חלשה.

ניתן למנוע חלק מזיהומי הפה בעזרת שמירה על היגיינת פה תקינה. עם זאת, זיהומים מסוגים אחרים שמופיעים בחלל הפה דורשים לעתים מעורבות של רופא שיניים וטיפולי שיניים מקצועיים. בשורות שלהלן נסקור סוגים שונים של זיהומים בפה ואת אופן היווצרותם, ונסביר כיצד ניתן להתמודד עימם בהצלחה.

 

זיהומים בפה – ממה הם נגרמים?

חיידקי הפה עלולים לגרום לנגיפים, עששת, מחלות חניכיים ודלקות נפוצות אחרות בקרב ילדים ומבוגרים. חלק מהזיהומים הללו ניתנים למניעה בעזרת הקפדה על היגיינת פה טובה, ורבים מהם נמשכים רק כמה ימים – במיוחד אלה הנפוצים בילדות. זיהומים דנטליים במצב מתקדם יותר, לעומת זאת, עלולים להימשך גם זמן רב יותר. לכן חשוב לזהות את הזיהום בזמן, ולנסות לטפל בו בהקדם, עד כמה שניתן.

 

אילו סוגים של זיהומים בפה קיימים?

להלן סוגים שונים של זיהומים בפה המופיעים בשכיחות גבוהה באוכלוסייה:

זיהומים בפה
זיהומים בפה

עששת

עששת השן היא אחת הדלקות הנפוצות ביותר בחלל פה. עששת ידועה כגורם נפוץ לאובדן שיניים בקרב ילדים מתחת לגיל 12, והיא נגרמת על ידי חיידקי "סטרפטוקוקוס מוטאנס".

 

דלקת חניכיים

מגוון חיידקים גורמים לדלקת חניכיים – וכאשר הם מתמקמים בסדקי החניכיים (בקו החניכיים ומתחתיו), חיידקים אלה מייצרים רעלים. החניכיים מגיבות לרעלים אלו עם דלקת ונפיחות, ולכן החניכיים עלולות לדמם בעת צחצוח השיניים. בין 50 ל – 90 אחוזים מהמבוגרים סובלים מדלקת חניכיים, אשר אם היא לא מטופלת מובילה למחלה פריודונטלית. כאשר חיידקים מסוימים עוברים במערכת הנשימה לתוך הריאות, הם יכולים לגרום אף להתפתחות של דלקת ריאות.

 

מחלת חניכיים כרונית

דלקת חניכיים המתפשטת מתחת לקו החניכיים ומשפיעה על העצם והרקמות התומכות, עלולה לגרום להופעת מחלות חניכיים כרוניות. כיסים נוצרים סביב השיניים, מה שמפנה מקום לדלקת ואובדן עצם, ובשלב זה שיניים אלה יכולות להתרופף בגלל הרס רקמת העצם בסביבתה. שמונה עד עשרה אחוז מהמבוגרים סובלים ממחלת חניכיים, והיא הגורם השכיח ביותר לאובדן שיניים. זה יכול גם להחמיר בעיות ריאה כרוניות, באם הן כבר קיימות.

 

מחלת הפה והטלפיים – זיהומים בפה

פעוטות וילדים בגיל בית הספר נוטים לפתח מחלת פה וטלפיים בעקבות זיהומים בפה, והנגיף "קוקסאקי A16" הוא האחראי לכך בדרך כלל. לאחר יום עד יומיים של כאבי גרון וחום, עלולות להופיע שלפוחיות כואבות מעט בתוך הלחיים והלשון, כמו גם בכפות הידיים, בכפות הרגליים ובישבן. למרבה המזל, הזיהום נעלם לעיתים קרובות כבר בתוך שלושה ימים.

 

מחלת הרפנגינה

זוהי מחלה הקשורה למחלת הפה והטלפיים. הרפנגינה מדביקה לרוב ילדים בגילאי שלוש עד עשר במהלך הקיץ והסתיו. חום, כאב גרון וקושי בבליעה הם התופעות הראשונות המופיעות, ואחריהן שלפוחיות זעירות בחלק האחורי של הפה – אשר יוצרות כיבים גדולים כאשר הן מתפוצצות. זיהום בפה מסוג הרפנגינה נמשך בדרך כלל שלושה עד חמישה ימים.

פטרת הפה (קיכלי)

צמיחת יתר של פטריית "קנדידה אלביקנס" המצויה באופן טבעי בגופנו, גורמת להתפתחות זיהומים בפה מסוג פטרת הפה. בנוסף גם טיפולים רפואיים כמו אנטיביוטיקה, כימותרפיה והקרנות, עלולים לגרום להתפרצותה. קיכלי מופיעה על הלשון, הלחיים הפנימיות, החייך וגב הפה, שם מופיעים גבישים לבנים בנוכחותה. קיכלי הוא גם הזיהום השכיח ביותר בפה בקרב אנשים עם HIV.

 

אפטות

אפטות הן נגעים הנוצרים על החניכיים ורקמות הפה האחרות. רופאי שיניים מכנים אותן גם בתור כיבים אפטיים. זהו זיהום בפה השכיח ביותר בקרב ילדים ומתבגרים. הגורם להופעת אפטות בפה אינו ברור לחלוטין, אך ידוע כי לחץ, הורמונים, בעיות חיסוניות, רגישות יתר למזון וזיהומים נלווים תורמים לכך. בדרך כלל, הפצעים הללו נרפאים בתוך 10 עד 14 יום.

 

הרפס בחלל הפה

הרפס אוראלי הוא זיהום הנגרם על ידי נגיף הרפס סימפלקס. הזיהום הראשוני עלול לגרום לתסמינים דמויי שפעת, שלפוחיות וכיבים בחניכיים ובלשון, או שלא יהיו תסמינים כלל. לאחר ההדבקה, הנגיף נישא באופן קבוע בגוף, אך הזיהום עצמו יכול להישאר רדום אם מקבלים טיפול הולם. התפרצויות חוזרות של הרפס בפה הן בדרך כלל קלות יותר ונמשכות בין שבוע לעשרה ימים. שלפוחיות מלאות נוזלים מופיעות סביב הפה ואחרי יום יומיים נקרעות ויוצרות גלדים שלא גורמים לאי נוחות נוספת.

ילדים בגילאי שנה עד שלוש הנושאים את נגיף הסימפלקס מפתחים לעיתים מצב הנקרא הרפטיק גינגיבוסטומטיטיס, בו החניכיים מתנפחות ומגדלות שלפוחיות קטנות. הילד עלול לסבול מחום, לחוש עצבנות ולהתעייף ביתר קלות. מספר ימים לאחר הופעת התסמינים בחניכיים, כיבים מופיעים בדרך כלל סביב הפה. לאחר שנעלמים תסמינים אלו הנגיף נשאר בגוף, אך לחץ, טראומה, אור שמש וקור עלולים לגרום להתלקחותו מחדש.

 

זיהומים בפה – כיצד לטפל בהם?

צחצוח שיניים בתדירות של פעמיים ביום עם משחת שיניים פלואוריד ושימוש בחוט דנטלי פעם ביום לפחות, מסייעים שניהם במניעת עששת, דלקות חניכיים ומחלות חניכיים כרוניות. במידה ונוצר זיהום בפה שאינו נוגע להגיינת השיניים, מומלץ לפנות לרופא השיניים לשם הטיפול בזיהום בהתאם לסוגו וחומרתו.

 

בשורה התחתונה

הטיפולים בזיהומים בפה משתנים, תלוי בבעיה, אך חשוב לטפל בפה ולשמור עליו נקי על ידי אימוץ הרגלי היגיינה יומיומיים. צחצוח, שימוש בחוט דנטלי והקפדה על תזונה בריאה ונטולת סוכרים ושומנים עד כמה שניתן, מסייעת במניעת זיהומים בפה.

צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחת שיניים פלואוריד מסייע כאמור במניעת עששת, מחלות חניכיים וזיהומים אחרים בפה. בשילוב עם שגרה זו, מומלץ להקפיד ולבקר אצל רופא השיניים באופן קבוע כדי לאבחן בעיות שיניים וחניכיים בשלבים מוקדמים עד כמה שניתן.

מה היה לנו עד עכשיו?