הסמכת השיננית – מה מותר ומה אסור לה

עולם רפואת השיניים כולל בתוכו לא מעט אנשי מקצוע. בין רופאי שיניים אורתודנטים, מומחה חניכיים, רופאי שיניים אנדודונטים (מומחים לטיפולי שורש), רופאי שיניים פדודונטים (של ילדים), כירורג פה ולסת ועוד, ניתן להבחין גם בתחום לא פחות חשוב של רפואת השיניים אשר קשור בשיננות. במאמר זה ריכזנו את כל המידע על הסמכת השיננית – מה מותר ומה אסור לה.

הסמכת השיננית היא הסמכה שנותנת לה את כל הכלים על מנת שתוכל לבצע את עבודת השיננות כהלכה, אך במקביל גבולות הגזרה של העבודה שלה מוגדרים גם הם, ואין בסמכותה המקצועית לחצות אותם.

ממש כאן למטה ריכזנו עבורכם כמה וכמה פרטים חשובים על הסמכת השיננית, מה כוללים תחומי האחריות שלה, מה מותר ומה אסור לה לאסור, אורכה של הסמכת השיננית ועוד כמה דברים שוודאי לא ידעתם לפני כן.

 

הסמכת השיננית – מה מטרתה?

כחלק מהסמכת השיננית כדאי להכיר בראש ובראשונה את תחום השיננות. תחום השיננות מעניק מקצוע פרא רפואי לאנשים המעוניינים לעסוק במלאכה, והוא מבוסס כולו על טיפולים מונעים בחלל הפה וכן על ההיגיינה שלו.

השיננית תפקידה לבצע אי אילו פעולות אשר מאפשרות לפציינט להשיב לעצמו את מראה הפה הנקי, פעולות אשר נעשות באמצעות מספר דרכים וכלים שמאפשרות לה לעבוד באופן יעיל ומקצועי.

 

הסמכת השיננית כתחום לימודים במדינת ישראל

כחלק מהסמכת השיננית, היא מקבלת את הכלים והידע באשר למה מותר ומה אסור לה בכל הנוגע לטיפול בפציינטים. היות והסמכת השיננית מכילה המון פרטי מידע ואף התנסות מעשית, היא מתפרשת על פני כ – 2,000 שעות אקדמיות, הכוללות גם את הפן העיוני וגם את הפן המעשי, והיא מכילה שלושה חלקים עיקריים: לימודים עיוניים, התנסות מעשית, התנסות בהדרכה קהילתית.

הסמכת השיננית - מה מותר ומה אסור לה
הסמכת השיננית – מה מותר ומה אסור לה

מהם השלבים הראשוניים בהליך הסמכת השיננית?

החלק הראשון של הסמכת השיננית מתמקד בלימודים עיוניים אשר מתמקדים בתחום מדעי רפואת השיניים, קורסים הקשורים בתחומי רפואת שיניים, גילוי פתולוגיות בחלל הפה, פריודונטיה, סדנאות שונות וכו'. זהו השלב בו הסמכת השיננית נשארת בתחומי חלל הלימוד, והוא עדיין לא משלב בו התנסות בפועל, שהרי לשם כך נועדו השלבים הבאים.

 

השלב השני של הסמכת השיננית

החלק השני של הסמכת השיננית שם במרכזו את ההתנסות המעשית וההכשרה. כחלק מהסמכת השיננית בשלב זה, היא תתנסה בעבודה בקליניקה עם מתרפאים שתכלול גם לימוד של ביצועי בדיקות אינטה ואקסטרה אורליות, ביצוע של צילומי רנטגן, ליטוש של שחזורים, טיפול ברגישויות השונות אשר מופיעות בשיניים, איטום של חריצים וכן של חרירים ועוד. בשלב זה נפגשות השינניות עם פלחי אוכלוסיה שונים, שמשתנים לפי גיל, מקרים שונים ועוד.

 

החלק השלישי והאחרון של הסמכת השיננית

בשלב זה של הסמכת השיננית יצאו השינניות להתנסות קהילתית בהדרכה. הסמכת השיננית בשלב זה תתמקד בטיפול והדרכה למגוון אוכלוסיות כמו אוכלוסיות של אנשים עם צרכים מיוחדים, אוכלוסיית הקשישים, ילדים צעירים, בני נוער.

 

שיננית – מה מותר ומה אסור לה לעשות במסגרת הסמכתה?

לאחר הסמכת השיננית, היא תוכל להשתלב בקופות החולים או אצל רופאי השיניים הפרטיים ולהתחיל להעניק שירותי שיננות ללקוחות השונים. בשלב זה היא תצטרך הביא לידי ביטוי את מה שלמדה במסגרת המסכת השיננית, ולהימנע מלהעניק טיפולים שאינם קשורים לתחום הסמכתה.

במסגרת תפקידן, יוכלו השינניות לבצע מגוון רחב של פעולות כמו ביצוע של צילומי רנטגן, ייעוץ והדרכה בכל הנוגע לשמירה על היגיינת הפה לשם מניעת עששת ולשם מניעת התפתחות של בעיות נוספות, הסרת אבנית וכתמים באזור החניכיים, מתן פלואוריד, הסרת תפרים ותחבושות אצל פציינטים שעברו ניתוחי חניכיים שונים, לבצע ליטוש שחזורים, לאטום חריצים ועוד.

באילו תחומים שינניות אינן מורשות לטפל?

לעומת כל הפעולות הרבות שאותן מורשות השינניות לבצע, קיימות גם פעולות שאין להן לא את ההסמכה, לא את היכולת ולא את האישור לבצע. טיפולים מורכבים כמו טיפול שורש, לדוגמה, לא יכול להתבצע על ידי שיננית, שהרי אין לה את הידע הנכון על מנת לבצע אותו. כמו כן, טיפולים כמו סתימות, הרדמה, עקירה, השתלת שיניים תותבות ועוד גם הם נמצאים מחוץ לתחום העיסוק של השיננית.

 

איפה אפשר לעבור קורסים של הסמכת שינניות?

לא מעט מוסדות לימודיים במדינת ישראל מציעים את הלימודים של הסמכת השיננית. לבית החולים הדסה עין כרם שבירושלים, למשל, יש בית ספר לרפואת שיניים שבו ניתן לעבור את הסמכת השיננית, כמו גם בחיפה – במכון ללימודי המשך ברפואת שיניים, ברמת גן – במכללה למדעי הבריאות וההתנהגות וכן בבית הספר לרפואת שיניים השייך לאוניברסיטת תל אביב.

 

מה התנאים לסיום הסמכת השיננית בהצלחה?

הסמכת השיננית, כאמור, מתפרשת על פני שלושה חלקים שונים, כשכל אחד מהם מביא איתו קורסים, סדנאות, מבחנים, הגשת עבודות והגשת סמינריונים.

התנאים לסיום הסמכת השיננית בהצלחה משתנים מעט ממוסד לימודי אחד לאחר, אולם ככלל כל אחד מהם מגדיר את אחוז הנוכחות הרצוי בכל אחד ואחד מהקורסים, את הציונים שאליהם יש להגיע בכל קורס וקורס, את כמות המטופלים שאליה יש להגיע בזמן ההתנסויות ועוד.

 

הסמכת השיננית – האם יש דרישות מיוחדות מעבר ללימודים עצמם?

אז זהו, שהסמכת השיננית לא מסתיימת רק במוסד הלימודי. לאחר שהסמכת השיננית במוסד הלימודי תסתיים בהצלחה, יתקבלו כלל הציונים כהלכה ויסתיימו כלל המבחנים בציונים המבוקשים –  יוכלו השינניות לגשת לבחינות הסופיות של מסלול הסמכת השיננית. לאחר מעברן בהצלחה, יוכלו השינניות לקבל את רישיון השיננית המבוקש מטעם משרד הבריאות, ולהתחיל לעסוק במלאכה.

 

הסמכת השיננית – סיכום

אם כן, ניתן לראות שמסלול הסמכת השיננית הוא מסלול שדורש גם למידה וגם הכשרה מעשית, והוא מגדיר באופן מפורט מה נכלל בתחומי האחריות של השיננית ומה לא, ובהתאם יכולה לצאת השיננית לדרכה המקצועית בליווי תעודות ההסמכה המתאימות.

מה היה לנו עד עכשיו?