לאנשים עם מחלות לב יש צרכים מיוחדים בכל מה שקשור לטיפולי שיניים. במאמר שלפניכם נסקור מספר נושאים חשובים ביותר, שיש לקחת בחשבון לפני שניגשים לכל טיפול שהוא אצל רופא השיניים אם אתם סובלים מאחת מתוך בעיות הלב הבאות, ולכן חשוב לקרוא הכל על טיפולי שיניים לאנשים בעלי מחלות לב!
האם מותר לעבור טיפול שיניים לאחר התקף לב?
אם עליכם לעבור טיפולי שיניים לאחר התקף לב, כדאי מאוד לשוחח עם הקרדיולוג שטיפל בכם. ייתכן בהחלט שהוא ימליץ לכם להמתין עם טיפול השיניים עד להחלמתכם המלאה מאירוע הלב.
כמו כן, עליכם לספר לרופא השיניים שלכם אם אתם לוקחים תרופות נוגדות קרישה (תרופות מדללות דם). תרופות אלו עלולות לגרום לדימום מוגבר במהלך סוגים מסוימים של טיפולי שיניים וחניכיים. בנוסף, שאלו את רופא השיניים שלכם אם יש במרפאת השיניים חמצן וניטרוגליצרין למקרה חירום רפואי.
טיפולי שיניים לאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה (יתר לחץ דם)
ישנם סוגים מסוימים של תרופות המשמשות לאיזון לחץ דם גבוה שעלולות לגרום ליובש בפה או לשנות את חוש הטעם של המטופל. חוסמי תעלות סידן בפרט, עלולים לגרום לרקמת החניכיים להתנפח ולגדול, וכתוצאה מכך עשויים להופיע קשיי לעיסה.
אם אתם חווים צמיחת יתר של החניכיים, רופא השיניים שלכם יתן לכם הוראות מפורטות לגבי שגרת היגיינת הפה הנדרשת מכם ועשוי לבקש מכם להגיע לטיפולי שיננית לעתים תכופות יותר. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח חניכיים להסרת רקמת החניכיים העודפת, הנקראת כריתת חניכיים.
כמו כן, אם טיפול השיניים שלכם מחייב שימוש בחומרי הרדמה, שאלו את רופא השיניים אם ההרדמה מכילה אפינפרין. אפינפרין הוא מרכיב נפוץ במוצרי הרדמה מקומית.
שימוש באפינפרין אצל חלק מהמטופלים הסובלים מלחץ דם גבוה, עלול לגרום לשינויים קרדיווסקולריים, כולל עליה מהירה ומסוכנת בלחץ הדם, תעוקת חזה, התקף לב והפרעות קצב, ולכן יש להשתמש בחומרי הרדמה מסוג זה במשורה ובזהירות רבה.
טיפולי שיניים עבור מטופלים הסובלים מכאבים בחזה
מטופלים המתמודדים עם תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) ומטופלים בחוסמי תעלות סידן, עשויים לסבול מצמיחת יתר של החניכיים. במקרים מסוימים ייתכן שיהיה צורך בניתוח חניכיים.
בדומה למטופלים עם היסטוריה של התקפי לב, גם בעלי תעוקת חזה, מוטב שיבררו מבעוד מועד עם רופא השיניים המנתח, אם יש חמצן וניטרוגליצרין בקליניקה למקרה של אירוע חירום רפואי.
בעוד שאנשים בעלי אנגינה פקטוריס יציבה ( כאבים בחזה בעלי דפוס צפוי) יכולים לעבור כל טיפול שיניים, אנשים עם תעוקת חזה בלתי יציבה (כאבים חדשים בחזה או כאבים בחזה המופיעים באופן בלתי צפוי) אסור לעבור טיפולי שיניים אלקטיביים (שאינם חיוניים), ואילו טיפולי חירום בשיניים צריכים להתבצע בבית חולים או במרפאה המצוידים במוניטור לב.
טיפולי שיניים עבור אנשים שעברו שבץ
אם עברתם אירוע מוחי (שבץ) בעבר, אמרו לרופא השיניים שלכם באם אתם נוטלים תרופות נוגדות קרישה (תרופות מדללות דם). תרופות אלו עלולות לגרום לדימום מוגבר במהלך ניתוחי פה מסוגים מסוימים.
אם האירוע המוחי שעברתם פגע ביכולת שלכם לייצר כמות מספקת של רוק, רופא השיניים שלכם עשוי להמליץ על שימוש בתחליף רוק מלאכותי.
אם האירוע המוחי שלכם השפיע על הפנים, הלשון או היד והזרוע הדומיננטיים שלכם, רופא השיניים שלכם עשוי גם להמליץ על שימוש בג'ל פלואוריד, טכניקות חלופיות לצחצוח שיניים או שימוש בחוט דנטלי, שטיפת הפה בנוסף, ואסטרטגיות נוספת שניתן להשתמש בהן כדי לשמור על היגיינת הפה תחת המגבלות הנוכחיות.
כיצד אי ספיקת לב עשויה להשפיע על בריאות הפה?
תרופות מסוימות המשמשות לטיפול באי ספיקת לב (כגון תרופות משתנות או כדורי מים) עלולות לגרום גם ליובש בפה. שאלו את רופא השיניים שלכם לגבי טיפולים ליובש בפה, כולל שימוש בתחליפי רוק מלאכותי.
נושאים שחשוב לזכור לגבי טיפולי שיניים לאנשים בעלי מחלות לב
חשוב לספק לרופא השיניים שלכם רשימה מלאה של השמות והמינונים של כל התרופות שאתם נוטלים לטיפול במחלת הלב שלכם (כמו גם כל תרופה או תוסף אחר שאתם נוטלים – במרשם או ללא מרשם).
זה יעזור לרופא השיניים שלכם להחליט על מהלך הטיפול הטוב ביותר עבורכם, כולל התרופות המתאימות לשימוש במסגרת טיפולי שיניים וניתוחי שיניים.
על מה חשוב לשוחח עם רופא השיניים שלכם במידה ואתם סובלים ממחלת לב?
יתרה מכך עליכם לתת לרופא השיניים שלכם את שמם ואת מספר הטלפון של הרופאים שמטפלים בבעיית הלב שלכם, למקרה שרופא השיניים שלכם ידרש להתייעץ איתם לגבי הטיפול שלכם.
אם אתם עצבניים במיוחד לקראת טיפול השיניים שעליכם לעבור בגלל מצב הלב שלכם, שוחחו על כך עם רופא השיניים ורופא הלב שלכם. הרופאים שלכם יכולים לספק לכם מידע ולעבוד עימכם על אסטרטגיות לשליטה בכאבי השיניים ולהקלה על הפחדים שלכם.
האם יש קשר בין מחלת חניכיים למחלות לב?
חוקרים רבים ממשיכים לחקור את הקשר האפשרי בין מחלות חניכיים למחלות לב . יש חוקרים המשערים כי חיידקים בפה המעורבים בהתפתחות מחלת חניכיים עוברים לזרם הדם וגורמים לדלקת בכלי הדם – שינויים התורמים בתורם למחלות לב ולהופעת שבץ מוחי. כיום עדיין נערכים מחקרים רבים שמנסים להוכיח את קיומה של קורלציה בין שתי המחלות הללו.
אולם ישנם מחקרים שדווקא הצליחו להראות כי לא קיים קשר מוכח בין מחלות חניכיים לבעיות לב. דוגמה למחקר כזה, היא מחקר שבו השתתפו למעלה מ – 4,000 נבדקים לאורך 17 שנות מעקב. במחקר זה לא נתגלתה שום עדות לירידה בסיכון למחלות לב כליליות בזכות נטרולן של מחלות חניכיים כרוניות.
בהתבסס על תוצאות אלה, החוקרים משערים כי הקשר בין מחלת חניכיים לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם הוא מקרי, וכי מחלת חניכיים אינה גורמת בפועל למחלות לב כליליות.
עם זאת, נדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשש או להפריך באופן גורף את הקשר האפשרי בין הנושאים.
בשורה התחתונה
יתר לחץ דם ואי ספיקת לב הן מחלות לב וכלי דם שכיחות הפוגעות באנשים רבים. על אנשי מקצוע בתחום בריאות הפה להיות מוכנים לזהות בעיות רפואיות מערכתיות על ידי בחינה יסודית של ההיסטוריה הרפואית של המטופלים שלהם. יש צורך בהבנת מאפייני המחלה ותופעות לוואי של תרופות שונות הניתנות למטופלים שמתמודדים עמה, כדי להבטיח שטיפולי השיניים יתבצעו בבטחה וביעילות מירבית.