מחלות נפש – התקרחות, השמנה ודימוי עצמי נמוך – הדברים החשובים שכדאי לדעת

עובדה ידועה היא שמצבי לחץ והפרעות נפשיות כמו חרדה ודיכאון, יכולים לתרום להשמנת יתר ואובדן שיער.

אבל מה קודם למה, הביצה או התרנגולת?

כשם שדיכאון, חרדה ולחץ יכולים להשפיע על שיערו ומשקלו של אדם, כך התקרחות והשמנה יכולות להשפיע לרעה על בריאותו הנפשית.

השמנה ונשירת שיער מובילות פעמים רבות לירידה בדימוי העצמי של אדם, לתחושת האטרקטיביות והמסוגלות שלו, ובמקרים מסוימים אף להפרעת דחק פוסט טראומטית, שכן שינויים גופניים חמורים כמו עליה דרסטית במשקל או אובדן של שיער רב, יכולים להוות אירוע טראומטי עבור אנשים רבים.

במאמר זה נסביר על הקשר בעיות כמו אובדן שיער, השמנה ודימוי עצמי נמוך ובין מחלות נפש וננסה להבין מה מהם מגיע קודם.

 

מה בין התקרחות, השמנה ולחץ מתמשך

אנשים הסובלים ממתח ארוך טווח עשויים להיות מועדים יותר להשמנת יתר והתקרחות, על פי מחקר שכלל בדיקת דגימות שיער לרמות של קורטיזול, הורמון המסדיר את תגובת הגוף לסטרס. אצל מרבית האנשים, השמנה והתקרחות מובילים לירידה בדימוי העצמי, אך עבור אנשים מסוימים המצב עלול להוביל גם להתפתחותן של הפרעות נפשיות של ממש, כמו דיכאון וחרדה. מדובר במעגל קסמים אכזרי מאחר ואנשים הסובלים מהפרעות נפשיות מועדים יותר להשמנת יתר ואובדן שיער.

 

על הקשר בין מצבו הנפשי של אדם ועליה במשקל

אנשים הסובלים ממתח ארוך טווח עשויים להיות מועדים יותר להשמנת יתר, על פי מחקר שכלל בדיקת דגימות שיער לרמות של קורטיזול, הורמון המווסת את תגובת הגוף לסטרס.

המחקר הראה כי חשיפה לרמות גבוהות של קורטיזול במשך מספר חודשים קשורה לעודף משקל ועליה במשקל. ידוע כי בזמנים של לחץ, אנשים נוטים לאכילת יתר ופניה למאכלים "מנחמים" – מזונות עשירים בשומן, סוכר וקלוריות. הורמון הלחץ קורטיזול ממלא תפקיד חשוב במטבוליזם וקובע היכן השומן יאוחסן בגופנו.

 

דיכאון זה משמין?

מחקר שנערך לאורך 2 עשורים בבריטניה בהשתתפות כ – 4,000 נבדקים, חשף כי אנשים הסובלים מדיכאון, חרדה, והפרעות נפשיות אחרות, נוטים לעלות במשקל ולסבול מהשמנת יתר, יותר מאשר אנשים שאינם סובלים ממחלות נפש. החוקרים גילו כי אנשים שדיווחו על אפיזודות כרוניות או חוזרות ונשנות של דיכאון, חרדה או הפרעות נפשיות אחרות, סבלו יותר מהשמנת יתר במרוצת השנים לעומת אנשים שמעולם לא דיווחו על תסמינים דיכאוניים. יתרה מכך, גם השימוש בתרופות פסיכיאטריות ידוע כגורם התורם לשינויים בחילוף החומרים ועלייה במשקל.

 

האם דיכאון יכול לגרום לנשירת שיער?

מצבים רבים בתחום בריאות הנפש יכולים לגרום לשיער דליל או לא בריא, ויוצרים מעגל של נזק להערכה העצמית שנראה כי קשה להימלט ממנו. לחץ מתמשך עלול להוביל לנשירת שיער כרונית,

ותרופות נוגדות דיכאון מסוימות, כמו פרוזאק, יכולות לגרום לשיער דליל כתופעת לוואי. לשיער דליל יש גם השפעה שלילית על מצב הרוח.

 

האם נשירת שיער גורמת לדיכאון וחרדה?

אנשים עם שיער דליל עשויים לחוות נזק להערכה העצמית שלהם, להרגיש פחות מושכים פיזית ומינית, או חרדים מפאת ההתמודדות עם תהליך ההזדקנות של הגוף, עליו הם עשויים לחוש שהם בעלי שליטה מועטה בלבד. כל זה יכול לתרום למצב רוח מדוכדך, חרדה ודאגה רבה.
כאשר אדם הסובל מהתקרחות חווה מצב רוח מדוכדך במשך תקופה של שבועיים לפחות, חש חסר אנרגיה ומיואש מהעתיד, או מתמודד עם מחשבות על מוות או התאבדות, יתכן כי מצבו החמיר לכדי דיכאון קליני, שההתקרחות היתה הטריגר שעורר אותו.

 

האם הפרעות נפשיות גורמות להשמנה והתקרחות או שהן תוצר שלהן?

אף שלא נמצאה קורלציה חד משמעית בין השמנת יתר להתפתחות של הפרעות נפשיות, החוקרים מאמינים כי השמנת יתר והתקרחות עלולות להעלות את הסיכון לדיכאון. תיאבון מוגבר וירידה בפעילות גופנית, למשל, הם תסמינים שכיחים של דיכאון המובילים לעלייה במשקל, בעוד שהסטיגמה החברתית הקשורה להשמנה וקירחות עלולה להוביל לדיכאון. מאחר ומצבנו הגופני משפיע על מצבנו הנפשי ולהיפך, קשה מאוד להפריד בין השניים.

 

כיצד להתמודד עם הפרעות נפשיות על רקע שינויים גופניים

סובלים מקשיים נפשיים על רקע התקרחות או השמנה? יתכן ויועיל לכם לדבר עם יועץ מקצועי על רגשותיכם, או לחילופין לנסות טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול מבוסס מיומנויות שיכול לפתח מנגנוני התמודדות פסיכולוגיים ולשפר את ההערכה העצמית שלכם.

לחצו כאן למעבר למאמר בנושא הפרעות נפשיות, הדרכים לאבחן אותן והכלים להתמודד עימן.

 

אישה בתמונה

מה היה לנו עד עכשיו?