השפעת האלכוהול על זמן התגובה של הנהג

נהיגה תחת השפעת אלכוהול הינה תופעה מטרידה ומסוכנת בכל הקשור לבטיחות בדרכים. אף על פי שהאלכוהול חוקי לשתייה לאנשים שגילם מעל ל- 18, אלכוהול נחשב סם לכל דבר ועניין. במאמר זה אנו נפרט על מה הוא האלכוהול, מה השפעותיו בכלל וכיצד משפיע על זמן התגובה של הנהג בפרט.

 

מהו האלכוהול?

אלכוהול הינו תרכובת כימי הנקראת גם "אתנול" והוא אחד מבין הרבים במשפחת ה- "כהלים", רוב רובה של משפחה זו הינה חומרים דלקים ורעילים אשר שימושם העיקרי הינו לחומרי חיטוי ודלקים. אלכוהול, כמו שרבים ממשפחתו הכימית, נחשב לחומר רעיל המשמש כחומר חיטוי אך מפני שלגוף האדם ישנם אנזימים המסוגלים לפרק אלכוהול, הפך האלכוהול לשתייה. חשוב לציין, כאשר אדם ישתה כמות גדולה של אלכוהול קיים הסיכוי שאותם האנזימים האמורים לפרקו לא יצליחו להתמודד עם הכמות הגדולה של האלכוהול לגרום למצב של הרעלת אלכוהול, מצב מסוכן המתלווה לרוב בהקאות, פרכוסים, היפותרמיה ואף אובדן הכרה ומוות. אלכוהול חומר פסיכואקטיבי הגורם לדיכוי של מערכת העצבים ונחשב כסם מרדים, למרות שבתחילת השפעתו דווקא יכול לתת אפקט מעורר. עקב השפעותיו של האלכוהול, האלכוהול נחשב סם.

 

תאונות דרכים בעקבות האלכוהול

נהיגה בשכרות משפיעה על יכולותיו של הנהג לבצע משימות תפיסתיות, לקבל החלטות, בזיכרונו ובזמן תגובתו, יכולות אלו חיוניות לנהיגה. הפגיעה ביכולות אלו מתחילה באופן מיידי עם תחילת שתיית האלכוהול וגוברת ככל שרמת האלכוהול בדם עולה. מחקרים קובעים שריכוז אלכוהול כמעט אפסי של 0.1% בדם כבר פוגע בתפקודים של הנהג וביניהם: זמן תגובה, דריכות, חלוקת קשב ועוד. כתוצאה מהשפעות האלכוהול על הנהג גוברים הסיכויים של הנהג לטעות ולגרום לתאונות דרכים, בארה"ב בשנים 2013 ו- 2014 כ- 31% מהנהרגים בדרכים היו תוצאה של נהיגה בשכרות.

 

השפעת האלכוהול על זמן התגובה של הנהג

אחת מהשפעותיו הקריטיות של האלכוהול לנהג היא הפגיעה המשמעותית בזמן התגובה של הנהג. יכולת הנהג להגיב למצבים מפתיעים במהלך הנסיעה הינה יכולת חשובה מאוד היכולה להציל חיי אדם. לא פעם שמענו על מקרה בו נהג שיכור דרס הולך רגל שהתפרץ לכביש, והנהג השיכור לא הספיק להגיב, זו מפני שאלכוהול ברמת ריכוז מעל 0.07% פוגע ביכולתו של הנהג ומגדיל את זמן תגובתו פי כמה.

 

סיכום

אלכוהול היה סם לכל דבר ועניין, אף על פי שמקורו כחומר כימי המשמש לחיטוי ואף לדלקים, אימצנו את האלכוהול כמשקה מעורר הגורם לשמחה ושחרור. אך השפעותיו הרבות של האלכוהול על גופנו יכולות לגרום לסכנה של ממש עקב פגיעה בתפקוד הנהג ובזמן תגובתו, הסיכוי לתאונת דרכים בזמן נהיגה בשכרות עולה.

נהיגה בשכרות

Alexas_Fotos / Pixabay
מה היה לנו עד עכשיו?