צחצוח שיניים – מדוע הוא חשוב כל כך ואיך עושים זאת כמו שצריך?

אתם יכולים להיות בטוחים: צחצוח שיניים באופן קבוע ונכון הוא בעל חשיבות גבוהה ביותר.
אם לא תעשו זאת, צפויות לכם בעיות גדולות בעתיד. למרות האמור לעיל, הרבה אנשים לא מתייחסים לכך ברצינות, ומוותרים על צחצוח שיניים או שעושים זאת בצורה לא נכונה.

אנחנו מוקפים כל העת בפרסומות, שחוזרות ומדגישות שצחצוח שיניים הוא הבסיס החשוב ביותר לבריאות השיניים והחניכיים שלנו. זה נכון, וזו הסיבה שחובה עלינו ללמד ילדים כבר מגיל שנתיים לסגל הרגלים להיגיינת פה בריאה.

עוד לפני שהילדים פוגשים רופא שיניים (שלעיתים גם מפחיד אותם), אלו ההורים שצריכים להוות דוגמא לאופן שבו צריך לטפל בשיניים, והם אלה שצריכים להסביר זאת להם. אבל מה קורה אם דווקא ההורים לא רואים בצחצוח השיניים חשיבות מספקת?

בסופו של דבר, אותם ילדים יגדלו ללא הבנה מספקת בחשיבותה של הקפדה על היגיינת הפה, עד  שכבר יתפתחו אצלם בעיות הנובעות מהזנחה.

 

צחצוח שיניים נאות – האם מדובר בפעולה מסובכת כל כך?

מסתבר שכן. על פי סקר אינטרנטי, נמצא שאף על פי שמברשת השיניים ומשחת השיניים הומצאו בשנת,1780 שישה מתוך עשרה אנשים לא מצחצחים שיניים פעמיים ביום. מתוך אותם מספרים ניתן להסיק ש 6 מתוך 10 אנשים לא יודעים לצחצח שיניים באופן נכון, ולכן רואים בכך תהליך מורכב ובוחרים שלא לבצע אותו. כמו כן, אנחנו מבינים ש 4 מתוך אותם 10 אנשים כן יודעים לצחצח שיניים כראוי פעמיים ביום.

צחצוח שיניים - מדוע הוא חשוב כל כך ואיך עושים זאת כמו שצריך
צחצוח שיניים – מדוע הוא חשוב כל כך ואיך עושים זאת כמו שצריך

מה קורה אם אנחנו לא מצחצחים שיניים כראוי?

לפני שנדון בתהליך ה"מורכב" הזה של צחצוח שיניים יעיל, נבחן תחילה, מה קורה אם לא מטפלים בצורה נכונה בשיניים שלנו. אמנם, אין נתונים מוכחים שמקשרים בין הזנחת השיניים לבעיות השונות בפה ובשיניים, אך המחלות הבאות יכולות קשורות אך ורק לאופן שבו אנחנו מטפלים בשיניים שלנו:

  • דלקת חניכיים – כשאנחנו מזניחים את צחצוח השיניים, רובד חיידקים נשאר על השיניים והחניכיים וגורם לדלקת חניכיים. דלקת חנייכיים זו מחלת חניכיים שנוצרת כאשר רובד חיידקים נכנס מתחת לקו החניכיים ויוצר הפרדה בין השיניים לחניכיים.
  • חורים בשיניים – אלו נזקים קבועים בצורת חורים קטנים הנוצרים על השטח הקשיח של השן, כתוצאה מחדירת חומצות ממאכלים מתוקים ומשקאות מתוקים. בהמשך, החורים האלה מסבים כאב רב.
  • אובדן שיניים – בתינוקות וילדים, אובדן שיניים הוא נורמלי, שכן השן מתחלפת בשן בוגרת. במבוגרים, אובדן שיניים קורה רק בעקבות פציעה, ריקבון של השן, או מחלת חניכיים. האובדן הגדול באמת במקרה זה הוא דווקא האובדן של הביטחון העצמי שלנו.
  • ריח רע – ריח רע יכול לנבוע מסיבות שאינן קשורות להיגיינת הפה, אך ברוב המקרים אכן מדובר בהזנחתה. כולנו יודעים שריח רע מהפה יכול לגרום לסובבים אותנו לבחור שלא להיות בסביבתנו.
  • סרטן חניכיים – סרטן הפה לא קשור בהכרח בהזנחה של היגיינת השיניים, אבל צחצוח תדיר של השיניים פעמיים ביום, מאפשר לכם להבחין ולבדוק פצעים בחניכיים שלא נעלמים בזמן סביר.

אלו רק חלק מהבעיות אותן אנחנו רוצים למנוע באמצעות צחצוח שיניים נכון וקבוע פעמיים ביום. כשאנחנו מצחצחים שיניים באופן קבוע, לא רק שאנחנו מונעים את הבעיות האלו, אנחנו גם זוכים להפגין חיוך רחב ויפה.

 

אז מה הדרך הנכונה באמת לצחצח שיניים?

מסתבר שהסיבה לכך שרובנו לא מצחצחים שיניים בצורה הנכונה, היא לא המורכבות שבשיטה, זו דווקא הפשטות שבה. כך צריך לעשות את זה:

  • קחו את הזמן – יש לצחצח שיניים פעמיים ביום למשך 2 דקות לפחות. רוב האנשים חושבים שמעבר פשוט עם מברשת על השיניים אמור להספיק.
  • השתמשו במברשת שיניים מתאימה – מברשות שיניים הן לא מוצר במידה אחת שמתאים לכולם. ודאו שאתם משתמשים במברשת שיניים המאפשרת גישה לכל חלקי הפה, עד אחורי השיניים הטוחנות. בחרו את מידת רכות הזיפים הרצויה עבורכם.
  • השתמשו במשחת שיניים עם פלואוריד – פלואוריד עוזר לחזק את השיניים ומונע ריקבון.
  • החזיקו את המברשת ב 45 מעלות והניעו אותה בתנועה סיבובית – עברו על כל חלקי השיניים בצורה הזו.
  • לא לשכוח את הלשון – הלשון מהווה מצע מצויין לבקטריות הגורמות לריח רע. הברישו בעדינות את הלשון וכך תוכלו להסיר את השכבה הבעייתית ולתרום לרענון הנשימה. שימו לב שישנן מברשות להן משטח מיוחד לניקוי הלשון.
  • השתמשו בחוט דנטלי להסרה של חלקי מזון התקועים בין השיניים – אם חלקיקי המזון האלה לא יוסרו, הם עלולים לייצר בקטריות שגורמות לחורים בשיניים.
  • שטיפת פה יכולה לעזור – ביצוע שטיפת פה לאחר הצחצוח, שוטפת את חלקיקי המזון שהוסר, מקטינה את הסיכוי להתפתחות של בקטריות, ומשאירה את הפה עם ריח רענן.
  • החליפו את מברשת השיניים באופן תדיר – רצוי להחליף מברשת שיניים לפחות כל שלושה חודשים. שכן סביר בהחלט שבפרק זמן זה הזיפים של המברשת נשחקו במידה שאינם מסוגלים עוד להסיר את חלקיקי המזון שנשארו. מעבר לכך, סביר מאוד שבקטריות החלו להופיע בין הזיפים.

 

זה עניין של מודעות

צחצוח שיניים זה בעיקר עניין של פשטות יתר ולא מורכבות יתר. התהליך כל כך פשוט שאנחנו נוטים לקחת אותו כמובן מאליו. מדובר בסך הכל בלקחת את מברשת השיניים, לשים כמות סבירה של משחה עם פלואוריד, להכניס לפה, להבריש בתנועה סיבובית מספיק זמן על כל שן, לשטוף את הפה ולבסוף לנקות באמצעות חוט דנטלי.

בואו נחשוב על זה, ונהיה מודעים בזמן ולאופן שבו אנחנו מצחצחים את השיניים שלנו. כך אנחנו מבינים שאנחנו לא באמת זקוקים למברשת הכי חכמה שניתן לרכוש באינטרנט, כזו שאולי היתה חוסכת לנו זמן בצחצוח השיניים.

בבוקר, כשאנחנו קמים, האדם הראשון שאנחנו רואים, הוא אנחנו. כשאנחנו מביטים על עצמנו בראי ומחייכים בביטחון, אנחנו שמחים שלקחנו את הזמן ולמדנו לצחצח שיניים ולטפל נכונה בהיגיינת הפה.

 

רופא ושן
מה היה לנו עד עכשיו?