דלקת חניכיים: גורמים, סוגים ודרכי טיפול

דלקת חניכיים מופיעה לרוב כאשר מצטברים רובד חיידקי (פלאק) או בקטריות על השיניים.

דלקת חניכיים היא סוג לא הרסני של מחלת חניכיים, אך דלקת חניכיים שאינה מטופלת בזמן יכולה להחמיר עד כדי אובדן שיניים.

במאמר זה נסביר מהם הסימפטומים לדלקות חניכיים, אילו סוגי דלקות חניכיים קיימים, מהם הגורמים לדלקות חניכיים ומה ניתן לעשות כדי למנוע היווצרות של דלקת חניכיים.

 

מהם התסמינים האופייניים לדלקת חניכיים?

הסימנים השכיחים ביותר לדלקת חניכיים כוללים חניכיים אדומות ונפוחות, המדממות בקלות כאשר האדם מצחצח שיניים.

במקרים קלים של דלקת חניכיים, המטופלים עשויים אפילו לא לדעת שיש להם דלקת כזו, מכיוון שהתסמינים הם קלים. עם זאת, יש להתייחס למצב ברצינות ולטפל בו בהקדם האפשרי.

התסמינים של דלקת חניכיים עשויים לכלול:

  • חניכיים אדומות בהירות או סגולות 
  • חניכיים רגישות שעלולות להיות כואבות למגע
  • דימום מהחניכיים בעת צחצוח או שימוש בחוט דנטלי
  • הליטוזיס – ריח רע מהפה
  • חניכיים נפוחות ומודלקות
  • נסיגת חניכיים 
  • חניכיים רכות

 

דלקת חניכיים נפתרת לעיתים קרובות עם הקפדה על היגיינת פה טובה, כמו הברשה ארוכה ותכופה יותר של השיניים ושימוש בחוט דנטלי. בנוסף, שטיפת פה אנטיספטית עשויה לעזור.

דלקת חניכיים גורמים, סוגים ודרכי טיפול
דלקת חניכיים גורמים, סוגים ודרכי טיפול

אילו סוגי דלקות חניכיים קיימים?

ישנן שתי קטגוריות עיקריות של מחלות חניכיים:

  1. מחלת חניכיים הנגרמת על ידי פלאק בשיניים: זה יכול להיגרם כתוצאה מהווצרות רובד חיידקי על משטח השן, גורמים מערכתיים, תרופות או תת תזונה .
  2. פגיעות חניכיים שאינן נובעות מפלאק: זה יכול להיגרם על ידי חיידק, וירוס או פטריה ספציפיים. זה יכול להיגרם גם כתוצאה מגורמים גנטיים, מצבים בריאותיים כלליים (כולל תגובות אלרגיות ומחלות מסוימות), פצעים או תגובה לגופים זרים, כמו שיניים תותבות. 

 

עם זאת, לפעמים, אין סיבה ספציפית להופעתה של דלקת חניכיים.

 

מהם הגורמים לדלקות חניכיים?

הגורם השכיח ביותר לדלקת חניכיים הוא כאמור הצטברות של רובד חיידקי בין השיניים ובסביבתן. הפלאק מעורר תגובה חיסונית, אשר יכולה בסופו של דבר להוביל להרס רקמת החניכיים.

בטווח הארוך יותר זה עלול להוביל אף לסיבוכים נוספים, כולל אובדן שיניים. רובד חיידקי הוא שכבה של חיידקים המצטברת באופן טבעי על השיניים.

זה נוצר בדרך כלל על ידי צביר חיידקים שמנסים להיצמד אל פני השן. אף שחיידקים אלה עשויים לסייע בהגנה על הפה מפני התיישבות של מיקרואורגניזמים מזיקים, רובד חיידקי על השיניים יכול גם לגרום לעששת, ובעיות חניכיים כמו דלקת חניכיים אקוטית או כרונית, וזיהומים בחניכיים. 

יתרה מכך, כאשר לא מוסרים כראוי את הפלאק, הוא עלול להתגבש כחלק מאבנית השיניים, בסמוך לחניכיים.

מדובר בחומר בצבע צהוב שניתן להסיר רק בכלים מקצועיים. השילוב בין רובד ואבנית מגרה את החניכיים, וגורם לדלקת חניכיים סביב בסיס השיניים. המשמעות היא שהחניכיים עלולות לדמם בקלות.

גורמי סיכון אחרים להיווצרות דלקת חניכיים

ישנם כמה גורמי סיכון נוספים מעבר לפלאק ובקטריות שעלולים לגרום להופעתן של דלקות חניכיים:

  1. שינויים הורמונליים: זה עשוי להתרחש במהלך גיל ההתבגרות, גיל המעבר, המחזור החודשי וההריון. החניכיים עשויות להיות רגישות יותר עקב כך, מה שמעלה את הסיכון לדלקת.
  2. סוגים מסוימים של מחלות: סרטן, סוכרת ואיידס קשורים לסיכון גבוה יותר לדלקת חניכיים.
  3. תרופות: בריאות הפה עלולה להיות מושפעת מכמה סוגים של תרופות, במיוחד אם זרימת הרוק מופחתת כתוצאה מהשימוש בהן. דילנטין, תרופה נגד פרכוסים, וכמה תרופות נגד אנגינה עלולות לגרום לצמיחה לא תקינה של רקמת החניכיים.
  4. עישון: מעשנים קבועים מפתחים לעתים קרובות דלקת חניכיים.
  5. גיל: הסיכון לדלקת חניכיים עולה עם הגיל.
  6. תזונה לקויה: מחסור בוויטמין C למשל, קשור למחלות חניכיים.
  7. היסטוריה משפחתית: לאלה שאחד מהוריהם חלה בדלקת חניכיים יש סיכון גבוה יותר לפתח אותה. זה קשור בסוג החיידקים שאנו נחשפים אליהם במהלך חיינו המוקדמים.

 

כיצד ניתן לאבחן דלקת חניכיים?

רופא שיניים או שיננית בודקים אם יש תסמינים, כגון פלאק ואבנית בחלל הפה.

יתכן ומומלץ לבדוק גם סימנים של מחלת חניכיים. זה יכול להיעשות על ידי צילומי רנטגן או בדיקת חניכיים, באמצעות מכשיר המודד את עומק כיסי החניכיים.

 

טיפולים מומלצים לדלקת חניכיים

אם האבחנה של דלקת בחניכיים מתרחשת מוקדם, ואם הטיפול מהיר ונכון, ניתן לעצור בהצלחה את דלקת החניכיים. הטיפול כרוך בטיפול על ידי איש מקצוע בתחום השיניים (רופא שיניים או רופא חניכיים), וטיפולי מעקב שמבצע המטופל בבית.

להלן סוגי הטיפולים השכיחים בדלקות חניכיים:

  1. ניקוי חניכיים עמוק: כחלק מהטיפול בדלקות חניכיים, דואג רופא השיניים לנקות את האבנית והפלאק משיניו של המטופל ומכיסי החניכיים שלו. טיפול זה יכול לעורר אי נוחות רבה, במיוחד אם הצטברות האבנית נרחבת, או שהחניכיים רגישות מאוד. יתכן ויומלץ על ביצוע פגישות מעקב עם ניקוי תכוף יותר במידת הצורך.
  2. טיפול שיניים: תיקון של שיניים פגומות תורם גם הוא להיגיינת הפה ומניעה של מחלות חניכיים. בעיות שיניים מסוימות, כמו שיניים עקומות, כתרים או גשרים שאינם מותאמים היטב לפיו של המטופל, עלולות להקשות על הסרת האבנית והפלאק כראוי. הם עלולים גם לגרות את החניכיים.
  3. טיפול בבית: כחלק מהטיפול העצמי בדלקת חניכיים מומלץ להקפיד על צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום, שימוש במברשת שיניים חשמלית, ניקוי השיניים והחניכיים בעזרת חוט דנטלי לפחות פעם ביום, וכן שימוש בשטיפת פה רפואית. רופא השיניים יכול להמליץ ​​על מברשת ושטיפת פה מתאימות.

 

סיבוכים של דלקות חניכיים שאינן מטופלות במועד

טיפול בדלקת חניכיים ובהתאם להוראות רופא השיניים או מומחה החניכיים, יכול בדרך כלל למנוע סיבוכים. עם זאת, ללא טיפול, מחלת חניכיים יכולה להתפשט ולהשפיע על רקמות, שיניים ועצמות.

הסיבוכים כוללים:

  • מורסה או זיהום בחניכיים או בעצם הלסת
  • דלקת מסב השן (periodontitis), מצב חמור יותר שיכול להוביל לאובדן עצם ושיניים
  • דלקת חניכיים חוזרת
  • נמק בפה (trench mouth) שם לזיהום חיידקי המוביל להווצרות כיב בחניכיים
  • מחלות לב וכלי דם
  • התקף לב
  • שבץ מוחי
  • מחלות ריאה

 

מה היה לנו עד עכשיו?